Water Hier Maji Daar

DECEMBER 2018

Inmiddels beschikken 14 scholen en ziekenhuizen over veilig en schoon drinkwater in het Westen van Kenia. Via het project Water en Maji op school zijn lokale elektriciens, loodgieters, congiërges en monteurs getraind. Op de STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) scholen zijn de leerlingen actief betrokken bij de installatie en het onderhoud van de systemen en worden er projecten door de leerlingen gestart om school en community van veilig en schoon drinkwater te voorzien.

Deze diashow vereist JavaScript.

NOVEMBER 2017

Water en Maji op School – In 2016 hebben we een purificatie drinkwatersysteem geplaatst bij de Talent Development Academy in Oyugis om de kinderen van deze basisschool van schoon en veilig drinkwater te voorzien. Het was een pilot project. De positieve impact van het schone drinkwater resulteerde al snel in interesse voor een soortgelijk drinkwaterpunt vanuit verschillende scholen en ziekenhuizen in de omgeving.

Sinds 2016 zetten wij ons daarom in voor schoon en veilig drinkwater op nog meer scholen in Kenia. In samenwerking met verschillende Nederlandse en Keniaanse partnerorganisaties hebben we dit inmiddels op 6 locaties in het westen van Kenia mogelijk kunnen maken.

Veilig en schoon drinkwater is belangrijk omdat het een basisbehoefte is voor iedereen om goed te kunnen functioneren:

  • Veilig en schoon drinkwater op scholen zorgt voor betere gezondheid van de kinderen en leerkrachten. Kinderen presteren beter op school en de medische kosten, voor ziekten die door slecht water worden overgedragen, worden aanzienlijk lager.
  • Kinderen komen naar school om aan het einde van de dag schoon en veilig drinkwater mee naar huis te nemen. (Veel kinderen, vaak meisjes, in Kenia komen laat op school aan of gaan niet naar school omdat zij thuis moeten meehelpen met o.a. het halen van water. Met schoon en veilig drinkwater op school betrekken we de gehele community.)

Water en Maji op school:

Met het project Water en Maji op School wordt veilig en schoon drinkwater mogelijk gemaakt voor een basisschool en een dokterspost in het westen van Kenia. Tevens biedt de locatie waar het drinkwatertappunt geplaatst gaat worden als trainingslocatie.

Duurzaamheid:

Door de lokale bevolking actief te betrekken bij de ontwikkeling van veilig en schoon drinkwater ontstaat er meer bewustwording en ondernemerschap onder de lokale bevolking.

  • Lokale elektriciens, loodgieters, congiergers en monteurs worden getraind om installaties en onderhoud te kunnen doen.
  • Doktoren en studenten worden actief betrokken bij de capaciteitsopbouw en de bewustwording rondom veilig en schoon drinkwater.
  • Met het project worden lokale samenwerkingen en financieringsmogelijkheden onderzocht zodat in de toekomst nog meer scholen toegang krijgen tot schoon en veilig drinkwater.

Scholen in Nederland

In Nederland hebben we veilig, schoon en lekker drinkwater, zo uit de kraan. Ruim 1 miljard mensen op aarde hebben geen toegang tot veilig en schoon drinkwater. Veel van hen – voornamelijk kinderen – sterven aan de gevolgen van vervuild water en slechte hygiëne.

Het project Water en Maji op School voert in Utrecht educatieve activiteiten uit met het thema (drink)water op basis- en middelbare scholen. Op deze manier wordt er een actieve verbinding gelegd met het project in Kenia. Odak en Saskia werken hiervoor samen met medewerkers (waterspecialisten) van Royal Haskoning DHV.

Financiering Water en Maji op School

Het project Water en Maji op School wordt financiëel gesteund door Rabobank Medewerkers Foundation, BrITE Foundation van Royal Haskoning DHV en Utrecht4GlobalGoals. Voor de purificatie systemen werken we samen met het Nederlandse bedrijf Aqua Etiam. Om met het project van start te kunnen gaan zijn wij nog op zoek naar 2800 euro.

Binnenkort komt hier een link naar onze crowdfundingpagina op 1% Club.

ZOMER 2016

WATER-IS-LIFE (2)

Voor de zomervakantie hebben wij de sponsoractie Water is Life opgezet om een drinkwatertappunt in Kenia op te zetten. In samenwerking met de lokale bevolking is de installatie inmiddels geplaatst bij een basisschool in het dorp. We hebben het drinkwatertappunt feestelijk geopend. Bedankt team, ouders en kinderen van Ludens kinderdagverblijf Jonas, bezoekers van Speeltuin NoordsePark, Jongerentheater Link, familie en vrienden voor jullie bijdragen!

 

MAART 2016 – een terugblik op de afgelopen maanden:

DECEMBER 2015 – We ontvangen een heleboel enthousiaste reacties op het project Water is Life! In speeltuin Noordse Park doen we wekelijks allerlei activiteiten rondom het thema Kenia en we geven een muziektheaterworkshop aan een groep studenten. In totaal ontvangen we maar liefst een bijdrage van €640,- voor het project Water if Life! Al snel worden de eerste voorbereidingen voor de uitvoer van het project in gang gezet.

NOVEMBER 2015 – De sponsoractie Water is Life! is gericht op de verbetering van de watervoorziening van de basisschool KPATDA in Oyugis.

In 2013 is het schoolgebouw met financiële steun vanuit de lokale overheid door de gemeenschap zelf gebouwd. Management, docenten, ouders en kinderen komen allemaal uit de directe omgeving. Het is dus een echte community school die door de community zelf geleid wordt. Er zijn nu 15 docenten betrokken. En er gaan dagelijk ruim 300 kinderen naar deze school. Naast de schoolbijdragen per kind ontvangt de school geen aanvullende overheidssteun of subsidies. Door het toenemende aantal kinderen en de verouderde watervoorziening die door het intensieve gebruik niet meer werkt willen we voordat het droge seizoen begint (jan/feb 2016) meehelpen in de aanleg van een systeem waarmee het regenwater opgevangen kan worden in een grote watertank en de school van voldoende water kan voorzien en de hygiëne hoog op de agenda houdt. Initiatiefnemers van deze actie, Odak en Saskia, organiseren verschillende benefietactiviteiten en geven o.a. workshops waarvan de inkomsten aan de actie bijdragen.

 

<span>%d</span> bloggers liken dit: