Water en Maji op school:

Met het project Water en Maji op School wordt veilig en schoon drinkwater mogelijk gemaakt voor een basisschool en een dokterspost in het westen van Kenia. Tevens biedt de locatie waar het drinkwatertappunt geplaatst gaat worden als trainingslocatie.

Het drinkwatertappunt zal ruim 400 kinderen en de bezoekers van de dokterspost voorzien van schoon en veilig drinkwater.

Duurzaamheid:

Door de lokale bevolking actief te betrekken bij de ontwikkeling van veilig en schoon drinkwater ontstaat er meer bewustwording en ondernemerschap onder de lokale bevolking.

  • Lokale elektriciens, loodgieters, congiergers en monteurs worden getraind om installaties en onderhoud te kunnen doen.
  • Doktoren en studenten worden actief betrokken bij de capaciteitsopbouw en de bewustwording rondom veilig en schoon drinkwater.
  • Met het project worden lokale samenwerkingen en financieringsmogelijkheden onderzocht zodat in de toekomst nog meer scholen toegang krijgen tot schoon en veilig drinkwater.

Scholen in Nederland

In Nederland hebben we veilig, schoon en lekker drinkwater, zo uit de kraan. Het project Water en Maji op School voert in Utrecht educatieve activiteiten uit met het thema (drink)water op basis- en middelbare scholen. Op deze manier wordt er een actieve verbinding gelegd met het project in Kenia. Odak en Saskia werken hiervoor samen met medewerkers (waterspecialisten) van Royal Haskoning DHV.

Via 1%Club doneren aan het project?

klik DONATIE

Achtergrond van het project:

In 2013 richtten wij, Odak en Saskia, samen met de Kachuku community in Homabay County (in het westen van Kenia) de basisschool Talent Development Academy op. Het werd ons al snel duidelijk dat kinderen vaak ziek waren. Hier wilden we met z’n allen verandering in brengen. Door onderzoek te doen kwamen we er achter dat 80% van de ziekten door consumptie van slecht water kwam. Samen met de community in Oyugis en met hulp van familie en vrienden in Nederland zijn we begonnen met het aanleggen van een infrastructuur voor water bij de school. In 2016 hebben we een purificatie drinkwatersysteem geplaatst om de ruim 300 kinderen en de community van schoon en veilig drinkwater te voorzien.

De positieve impact van het schone drinkwater resulteerde al snel in interesse voor een soortgelijk drinkwaterpunt vanuit verschillende scholen en ziekenhuizen in de omgeving.

Sinds 2016 zetten wij ons daarom in voor schoon en veilig drinkwater op nog meer scholen in Kenia. Dit doen we in samenwerking met verschillende Nederlandse en Keniaanse partnerorganisaties.

Kunst en technologie

Als initiatiefnemers van Jongerentheater Link staan we voor creativiteit, innovatie en samenwerking. Zowel in Nederland als in Kenia geven wij dans- en theaterlessen en werken we in en met de community aan uiteenlopende vraagstukken. Deze manier van leven geeft inspiratie, motivatie en biedt een platform voor innovatieve crossovers tussen verschillende disciplines en werkvelden.

Veilig en schoon drinkwater is belangrijk omdat het een basisbehoefte is voor iedereen om goed te kunnen functioneren:

  • Veilig en schoon drinkwater op scholen zorgt voor betere gezondheid van de kinderen en leerkrachten. Kinderen presteren beter op school en de medische kosten worden aanzienlijk lager.
  • Kinderen komen naar school om aan het einde van de dag schoon en veilig drinkwater mee naar huis te nemen. (Veel kinderen, vaak meisjes, in Kenia komen laat op school aan of gaan niet naar school omdat zij thuis moeten meehelpen met o.a. het halen van water. Met schoon en veilig drinkwater op school betrekken we de gehele community.)

Via 1%Club doneren aan het project?

klik DONATIE